Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcija džep 93

Tužitelji moraju objasniti jesu li ubijeni bili vojnici ili civili

'30.05.2008.Zagreb - Zupanijski sud, Mirko Norac na sudjenju za ratne zlocine u medackom dzepu u rujnu 1993 Photo: Robert Anic/PIXSELL'
'Robert Anic/PIXSELL'
15.10.2012.
u 12:00

Potvrđen je dio optužnice u odnosu na Šolaju, dok je dio koji se odnosio na Josipa Krmpotića vraćen tužiteljstvu

Optužnica protiv Josipa Krmpotića, zapovjednika Izviđačke satnije 9. gardijske brigade Vukovi, optuženog za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u akciji Džep 93, vraćena je tužiteljstvu na ispravak. Odlučilo je tako prošli tjedan optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem suca Zdravka Majerovića, smatrajući da neke stvari navedene u optužnici nisu do kraja jasne.

Palili kuće

Krmpotića se tereti da je u rujnu 1993. tijekom trajanja akcije Džep 93 u Čitluku, nakon što su u kuću u kojoj je bila baza postrojbe dovedena četvorica pripadnika Vojske Republike Srpske Krajine, zapovjedio svojim podređenima da u njih pucaju te ih usmrte. Sud traži da tužiteljstvo objasni tko su uopće bili ti ljudi s obzirom na to da je u optužnici navedeno kako je riječ o nepoznatim osobama. Također, sud traži da tužiteljstvo razjasni i jesu li bili civili ili vojnici vojske RSK te jesu li uopće ubijeni.

Ubio staricu

Krmpotića se tereti i da je podređenima naredio da pale kuće na tom području, a sud traži da tužiteljstvo precizira gdje su točno bile te kuće s obzirom na to da je u optužnici navedeno samo da su kuće bile na području provođenja vojne akcije Džep 93. Istom odlukom vijeća potvrđen je dio optužnice koji se odnosio na Velibora Šolaju, vojnika 9. gardijske brigade, a tereti ga se da je u rujnu 1993. iz svog pištolja pucao u staricu koju je zatekao u podrumu jedne kuće. Optužen je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a suđenje će čekati na slobodi. Na slobodu je prošli tjedan pušten i Krmpotić, koji je u pritvoru bio od uhićenja u ožujku. Inače, Krmpotić je zbog Medačkog džepa još 2002. razgovarao s haaškim istražiteljima, a tijekom rata bio je desna ruka Mirka Norca.

Komentara 5

TO
Toni50
18:26 15.10.2012.

,5.10.2012. u 17:01h Idler 3 je napisao/la: Svi se slučajevi polako privode kraju osim onih u kojima su žrtve Hrvati. Recimo slučaju za koji je suđen general Norac prethodio je pokolj Hrvata sjeverno od Gospića...al koga briga !!! Što suu se recimo u odnosu , na Srbe-zločince samo nešto kasnije dokazali isti ili još gori ! Koga briga mislim sud prisiljen eu -slavijom...

TO
Toni50
18:34 15.10.2012.

Svi smo mi Norci ali Mirko se pravo dokazao zastupao i proslavio se ..

MR
mrkiandjeo
18:55 15.10.2012.

pravda je spora.....ali doći će na svoje sve.... neka vam bude...babe su vojnici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije